برنامه ریزی کنکور برای افراد شاغل

مسیر موفقیت در کنکور برای افراد شاغل و متاهل

در درجه اول برای موفقیت در کنکور باید یک مسیر را ترسیم کنیم. در بحث مشاوره تخصصی کنکور این مسیر تنها برای افراد شاغل و متاهل نمی باشد. هر کسی که قصد موفقیت در کنکور را دارد باید این مسیر را طی کند.

اما دونستن این مسیر به شما کمک میکند که در همین اول راه بتوانید تصمیم آگاهانه ای بگیرید. ممکن است با دیدن این مسیر حتی به این نتیجه برسید که اصلا شانسی برای موفقیت در کنکور ندارید.

هیچ ایرادی ندارد؛ همین اول راه اگر متوجه این موضوع شوید خیلی بهتر است که بعد از مثلا سه الی چهار ماه متوجه شوید. زمانی که کلی زمان گذاشتید و هزینه کردید.

افراد شاغل و متاهل برای موفقیت در کنکور سراسری باید مسیر زیر را طی کنند:

1- انتخاب منابع مناسب  2- برنامه ریزی کنکور  3- عمل به برنامه  4- پر کردن دفتر برنامه ریزی (ارسال گزارش کار)  5- روش صحیح مطالعه  6- شرکت در آزمون  7- مهارت های آزمون دادن  8- تحلیل کارنامه آزمون  9- تحلیل آزمون

ترتیب این مراحل مهم است چرا که اگر شما برنامه ریزی نداشته باشید، عمل به برنامه معنایی ندارد. همچنین شما باید در تمامی این مراحل به خوبی و با آگاهی تمام عمل کنید.

انتخاب منابع کنکور

اولین گام برای برنامه ریزی کنکور، انتخاب منابع و کتاب های تست مناسب است

اگر قصد دارید در کنکور تجربی شرکت کنید، مهم ترین نکته ای که در بحث مشاوره ی کنکور تجربی در انتخاب منابع کنکور باید به آن توجه کنید این است که، منابع کنکور 1403 را به گونه ای تهیه کنید که متناسب با سطح شما باشد.

بسیاری از افراد شاغل و متاهل سال ها از فضای درس دور بوده اند و نیازمند آموزش های جامع با زبانی ساده هستند. اما بعضا کتاب هایی را تهیه میکنند که رتبه های برتر کنکور های سال های اخیر پیشنهاد داده اند.

اشکال کار در این است که، این منابع پیشنهادی برای شما سنگین هستند و هیچ کمکی به شما نمی کنند.

ما منابع کنکور را در سه سطح قوی متوسط و ضعیف، متناسب با رشته ای که قصد دارید کنکور دهید، معرفی کرده ایم. برای افراد شاغل و متاهل پیشنهاد ما منابع سطح ضعیف است.

منابع سطح ضعیف، کتاب هایی هستند که درسنامه هایی جامع و روان دارند و میتوانند به شما کمک کنند. برای مشاهده ویدئو بهترین منابع کنکور به لینک های زیر مراجعه کنید:

برنامه ریزی کنکور برای افراد شاغل و متاهل

اگر قصد دارید در کنکور انسانی شرکت کنید دومین قدم در بحث مشاوره تحصیلی کنکور انسانی برای موفقیت افراد شاغل و متاهل در کنکور سراسری، برنامه ریزی می باشد. در یک ویدئو جداگانه درباره نحوه برنامه ریزی کنکور آموزش های لازم را داده ایم.

در آن ویدئو بعد از گفتن اینکه یک برنامه استاندارد باید چه ویژگی هایی داشته باشد، یک برنامه ریزی کنکور را به صورت نمونه انجام داده ایم تا شما هم با فرایند برنامه ریزی آشنا شوید.

نکاتی را درباره برنامه ریزی کنکور برای افراد شاغل و متاهل در این مقاله عنوان میکنیم. اما اگر تمایل دارید که با روش برنامه ریزی کنکور رشته خودتان آشنا شوید پیشنهاد میکنیم ویدئو مربوط به آن را مشاهده نمایید.

تنوع دروس در برنامه ریزی کنکور برای افراد شاغل و متاهل

بسیاری از افراد شاغل و متاهل تصور میکنند که باید در یک روز تنها یک یا دو درس خاص را مطالعه کنند. مثلا در روز یکشنبه فقط باید زیست مطالعه کنند و در روز دوشنبه فقط باید شیمی را بخوانند.

در مشاوره کنکور رشته ریاضی فیزیک به این روش مطالعه، بقچه ای درس خواندن می گوییم که روشی به شدت غلط هستش. شما وقتی از یک میزان ساعتی، بیشتر مطالعه میکنید، کیفیت مطالعه شما یواش یواش افت پیدا میکند و خسته میشوید.

کار درست این است که در طی یک روز درس های مختلفی را مطالعه کنید تا این تنوع مطالعه دروس از خستگی و افت کیفیت مطالعه شما جلو گیری کند.

بنابراین ما باید یک استاندارد برای تنوع دروس در برنامه مطالعاتی خود داشته باشیم. پیشنهاد ما این است که در هر روز شما دو درس عمومی و سه درس تخصصی را در برنامه خود قرار دهید.

استاندارد ساعت مطالعه دروس

اما شاید این سوال پیش بیاید که برای هر وعده مطالعاتی چند ساعت باید وقت در نظر بگیریم؟

برای درس های عمومی 1 الی 1/5 ساعت و برای درس های اختصاصی 1/5 الی 2 ساعت زمان مناسبی می باشد. زیرا کمتر یا بیشتر از این مقدار باعث میشود که مطالعه شما کیفیت لازم را نداشته باشد.

چند تا تست بزنم؟

یک سوالی که خیلی از افراد شاغل و متاهل در روند برنامه ریزی کنکور با آن مواجه میشوند این است که: برای اینکه در کنکور رتبه خوبی کسب کنیم روزانه چند تا تست باید بزنیم؟

تعداد تستی که قرار است در طی یک روز بزنید اصلا مهم نیست. هیچ وقت در برنامه ریزی تان تعداد تست مشخص نکنید. اولا شما در رابطه با سطح سختی و آسانی مبحثی که قرار است مطالعه کنید اطلاعی ندارید.

بنابراین نمیتوانید تعداد تست دقیقی مشخص کنید. فرض کنید برای یک مبحثی که سخت است شما مشخص میکنید که باید 100 تا تست بزنید.

اما وقتی به مرحله تست زدن میرسید متوجه میشوید که این مبحث دشوار است و شما باید زمان زیادی برای هر تست بگذارید. اما به دلیل اینکه مشخص کرده اید که باید 100 تا تست بزنید مجبور میشوید خیلی سریع و بدون بررسی دقیق تست ها از روی آنها عبور کنید.

اتفاقی که میوفتد این است که شما هیچ کدام از آن تست ها را به خوبی یاد نمیگیرید. بنابراین به جای اینکه تمرکزتان بر روی این موضوع باشد که چند تا تست بزنید، تلاش خود را بر این موضوع بگذارید که قرار است چند تا تست را یاد بگیرید.

ممکن است شما در یک ساعت تست زدن، تنها بتوانید 10 تا تست حل کنید. هیچ ایرادی ندارد، وقتی 10 تست از شما 60 دقیقه زمان گرفته است یعنی هر کدام از آن تست ها، نکاتی داشته اند که شما نمیدانستید و آنها شما را درگیر کرده اند و این یعنی یادگیری که هدف اصلی ما از تست زدن است.

و نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که شما قرار نیست در یک وعده مطالعاتی به همه ی تست های یک مبحث پاسخ دهید.

شما در طی سال تحصیلی چندین بار مباحث را مرور میکنید. ممکن است در مطالعه بار اول تنها 20 تست را بررسی کنید. ایرادی ندارد در وعده های مطالعاتی بعدی به سراغ سایر تست ها هم میروید.

زمان استراحت در برنامه ریزی کنکور

زمان های استراحت شما در برنامه ریزی کنکور باید به این صورت باشد که: به ازای هر نیم ساعت مطالعه، پنج دقیقه استراحت کنید. البته این موضوع کمی نادرست برای افراد جا افتاده است. به این مثال دقت کنید:

فرض کنید درحال مطالعه درس ریاضی هستید، خیلی خوب مطلب را متوجه شده اید و درگیر حل مسئله و سوال هستید. اما نیم ساعت گذشته است؛ آیا شما الان باید پنج دقیقه استراحت کنید؟!

قطعا نه، چون این استراحت نه تنها کمکی به شما نمیکند بلکه شما را از درگیری با مطلب و یادگیری عمیق دور میکند. بنابراین درباره استراحت این موضوع را مد نظر داشته باشید که هر موقع خسته شدید استراحت کنید.

مثلا یک ساعت به صورت پیوسته و بدون خستگی مطالعه کرده اید، حالا احساس خستگی میکنید. شما دو تا نیم ساعت مطالعه کرده اید بنابراین باید دو تا پنج دقیقه یعنی ده دقیقه استراحت کنید.

نکته مهم: عده ای از افراد استراحت را با چک کردن شبکه های اجتماعی و فضای مجازی اشتباه میگیرند. شما هیچ وقت نمیتوانید به این نیت که پنج دقیقه در اینستاگرام بچرخم از آن استفاده کنید.

چرا که یک دفعه به خودتان می آیید و میبینید یک ساعت است که داخل این اپلیکیشن حواس پرت کن هستید. استراحت شما باید از این نوع باشد که مثلا: میوه ای بخورید، نوشیدنی ای بنوشید، قدمی بزنید و …

اینکه به سراغ عوامل حواس پرت کن بروید، روند مطالعه و برنامه ریزی شما را دچار مشکل میکند.

برنامه باید انعطاف پذیر باشد

افرادی که شاغل و متاهل هستند، هر چه قدر هم که برنامه ریزی دقیقی برای کنکور داشته باشند اما احتمال اینکه در طی روز های هفته اتفاقی بیوفتد یا مشکلی پیش بیاید، زیاد است و این موضوع باعث میشود که این افراد نتوانند به برنامه خود عمل کنند.

راهکار چیست؟ راهکار این است که برنامه ریزی شما حتما باید انعطاف پذیر باشد. به همین منظور پیشنهاد میکنیم روز های جمعه خود را خالی بگذارید و برای آن برنامه ریزی نکنید.

در طی هفته اگر مبحثی را نتوانستید مطالعه کنید، روز جمعه میتوانید آن را جبران کنید. همچنین اگر در آزمون های آزمایشی شرکت میکنید باید زمانی را برای بررسی آزمون هایتان در نظر بگیرید که روز های جمعه زمان مناسبی هستند.

اگر هم در طی هفته به برنامه خود پایبند بودید و هیچ عقب افتادگی نداشتید، در روز جمعه با خیال راحت به کارهایی که علاقه دارید و برای شما تفریح حساب میشوند، بپردازید. این کار باعث میشود که با روحیه ای بهتر، سراغ درس های هفته آینده تان بروید.

تا به اینجا نکاتی که مربوط به گام دوم یعنی برنامه ریزی کنکور بود را با هم بررسی کردیم. اگر میخواهید با روند یک برنامه ریزی اصولی و استاندارد (رشته خودتان) آشنا شوید میتوانید ویدئو های مربوط به برنامه ریزی کنکور تجربی، انسانی یا ریاضی را مشاهده کنید.

عمل به برنامه

داشتن برنامه ریزی کنکور لزوما تضمین کننده موفقیت شما در کنکور نمی باشد. چرا که افراد زیادی در سال کنکور ساعت ها برنامه ریزی میکنند و نکات مربوط به آن را رعایت میکنند ولی به برنامه خود عمل نمیکنند.

بنابراین در گام سوم به موضوع عمل به برنامه میپردازیم.

از تایم های مرده خود استفاده کنید

افراد شاغل و متاهل معمولا با کمبود زمان روبه رو هستند. بنابراین شما باید از هر زمانی که برای مطالعه پیدا میکنید به نحو احسن استفاده کنید. یکی از این زمان ها تایم های مرده شما می باشد.

در درجه اول باید بررسی کنید که آیا شما زمان مرده دارید یا نه؟ تایم مرده به زمانی گفته میشود که شما نه میتوانید درس بخوانید نه میتوانید کار دیگری انجام دهید.

مثلا شما کارمند یک شرکت هستید و در ساعت ناهاری و استراحت نمیتوانید با خودتان کتاب تست ببرید و شروع کنید به مطالعه. اما میتوانید دفترچه های لغت مربوط به زبان انگلیسی، ادبیات و … را در این زمان مرور کنید.

از همسرتان کمک بخواهید

اگر متاهل و خانه دار هستید، از همسرتان کمک بخواهید تا در انجام برخی کارهای خانه به شما کمک کند. مثلا در آشپزی کردن، نگهداری بچه، خرید و … شما را همراهی کند، شما فرصت بیشتری برای مطالعه کردن پیدا خواهید کرد.

به هر حال سال کنکور، سال سختی می باشد و در این سال همه ی افراد خانواده باید تا جای ممکن به داوطلب کنکور کمک کنند.

پر کردن دفتر برنامه ریزی

عده ای از افراد هستند که به برنامه شان عمل میکنند و ساعت مطالعه خوبی هم دارند اما ساعات مطالعه خود را یادداشت نمیکنند.

اگر روند مطالعاتی خود را یادداشت نکنید نمیتوانید نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و هیچ پیشرفتی در کار خود مشاهده نخواهید کرد.

برای اینکه ساعات مطالعه خود را ثبت کنید میتوانید از دو ابزار استفاده کنید:  1- جدول گزارش کار گروه مشاوره ای رابین  2- دفتر برنامه ریزی قلمچی

روش صحیح مطالعه

بعد از اینکه ساعت مطالعه خود را برای چندین هفته ثبت کنید. متوجه نقاط ضعف و قوت خود در بعضی دروس میشوید. حال باید روش صحیح مطالعه هر درس را بدانید.

برای اینکه روش صحیح مطالعه هر درس را پیدا کنید میتوانید از ابزار های مختلفی استفاده کنید مثل:

گوگل: با درس ادبیات مشکل دارید. داخل گوگل سرچ کنید روش مطالعه ادبیات کنکور

یوتوب: یوتوب یک ابزار قوی برای پیدا کردن محتوا های ویدئویی می باشد. به راحتی با سرچ در یوتوب میتوانید روش مطالعه دروس مختلف را پیدا کنید.

مشاور: میتوانید با یک مشاور خوب مشورت کنید. به هر حال یک مشاور با اطلاعات و تجربه ای که دارد میتواند در رابطه با نحوه مطالعه دروس مختلف به شما کمک کند.

شرکت در آزمون

گام ششم موفقیت در کنکور سراسری برای افراد شاغل و متاهل، شرکت در آزمون آزمایشی می باشد.

شاید این موضوع در ذهنتان مطرح شود که شرکت در آزمون های آزمایشی یک موضوع جانبی و کم اهمیت است. در صورتی که اگر برای کنکور مطالعه میکنید و در آزمون شرکت نمیکنید میتوان گفت دارید وقتتان را تلف میکنید.

شما باید یک آگاهی دقیق نسبت به توانایی های خود داشته باشید. باید بدانید که در هر درس وضعیتتان نسبت به رقبای تان به چه صورت است. اگر با همین وضعیت در کنکور شرکت کنید چه رتبه و ترازی را به دست می آورید.

مهارت های آزمون دادن

رقابت در کنکور سراسری تنها رقابت علمی نمی باشد. شما باید مهارت هایی نظیر مهارت آزمون دادن را هم در خود تقویت کنید. با شرکت در آزمون های آزمایشی خلا این مهارت ها را در خود احساس میکنید.

از جمله مهارت های آزمون دادن که شما باید در رابطه با آنها بدانید میتوان به مدیریت زمان سر جلسه آزمون، هدفگذاری و کنترل استرس اشاره کرد.

تحلیل کارنامه آزمون

عده ی زیادی از افراد شاغل و متاهل که در آزمون های آزمایشی شرکت میکنند، توانایی تحلیل کارنامه آزمون خود را ندارند.

شما باید تمامی پارامتر هایی که در کارنامه آزمون آزمایشی مطرح میشود بشناسید و از آن مهم تر بتوانید آنها را تحلیل کنید. باید معنی تمامی نمودار ها را بدانید. باید بدانید درصد چطور محاسبه میشود، تراز چگونه محاسبه میشود و …

تحلیل آزمون

نهمین گام و آخرین گام موفقیت در کنکور سراسری، تحلیل درست آزمون ها می باشد.

به جرئت میتوان گفت تمامی مطالبی که تا الان در مورد آنها صحبت کردیم تنها 10 درصد در موفقیت شما در کنکور سراسری نقش دارند. 90 درصد مابقی به تحلیل درست آزمون های شما بستگی دارد.

شما به هر حال با یک منبع و یک برنامه ریزی و یک روش مطالعه پیش میروید (چه درست چه غلط) و یک نتیجه ای در آزمون میگیرید. اگر آزمون را به خوبی تحلیل نکنید و تصمیمات راهبردی برای هفته های آینده خود نگیرید، قاعدتا همین نتایج در آزمون های بعد و حتی کنکور تکرار خواهند شد.

بنابراین شما باید بدانید که چگونه آزمون خود را به شکلی اصولی و درست تحلیل کنید.

موانع بر سر راه موفقیت در کنکور افراد شاغل و متاهل

بر اساس تجربه ای که در طی این 6 سال در برنامه کنکور برای افراد شاغل و متاهل داشته ایم به این نتیجه رسیده ایم که سه عامل مانع موفقیت این افراد در کنکور سراسری میشود.

1- کبود زمان: طبیعی و بدیهی است، افرادی که شاغل و متاهل هستند نسبت به رقبای خود که دانش آموز هستند و کاری جز درس خواندن ندارند، زمان کمتری دارند.

بنابراین کار افرادی که شاغل و متاهل هستند خیلی سخت است و باید از مدت زمانی که برای مطالعه در اختیار دارند به نحو احسن استفاده کنند.

2- عدم آشنایی با پیش نیازها: افرادی که شاغل و متاهل هستند معمولا فارغ التحصیل نظام قدیم هستند و خیلی با مباحث نظام جدید آشنایی ندارند و در برنامه ریزی خود به علت اینکه پیش نیازها را نمی شناسند به مشکل میخورند.

3- نداشتن انگیزه کافی: طبق تجربه ما، افرادی که شاغل و متاهل هستند وقتی تصمیم میگیرند که در کنکور سراسری شرکت کنند معمولا یک الی سه ماه اول را خوب و با برنامه ریزی مطالعه میکنند.

اما عده زیادی از آنها بعد از این مدت انگیزه خود را از دست میدهند و کلا بیخیال کنکور و اهدافشان میشوند.

پیشنهادی که برای افراد شاغل و متاهل داریم این است که برای حل این سه مشکل از کمک های یک مشاور کنکور استفاده کنید.

شما اگر بخواهید خودتان اصولی برنامه ریزی کنید باید زمان زیادی را به این موضوع اختصاص دهید و از آنجایی که شما با مشکل زمان روبه رو هستید کار مشکل میشود. بنابراین میتوانید این کار را به مشاور کنکور محول کنید.

همچنین مشاور کنکور به دلیل علم و تجربه ای که دارد با پیش نیازهای رشته شما کاملا آشنا است و میتواند تمامی این پیش نیازها را در برنامه ریزی کنکور شما رعایت کند که شما به مشکل نخورید.

حتی قهرمان های المپیک هم از کمک های یک مربی استفاده میکنند. همه افراد ممکن است در زندگی ناامید شوند و تصمیم بگیرند که تسلیم شوند. اما اگر یک مربی دلسوز کنار شما باشد شما را از این کار منصرف میکند.

شانس موفقیت در کنکور برای افراد شاغل و متاهل وجود دارد؟

سوالی که خیلی زیاد از طرف افراد شاغل و متاهل مطرح میشود این است که ایا برای ما که سال ها از درس دور بوده ایم و مشغله های زیادی داریم، شانسی برای موفقیت در کنکور سراسری وجود دارد؟

ما همه ساله شاهد موفقیت افراد شاغل و متاهل زیادی بوده ایم. بنابراین اگر 9 گامی که در این مقاله درباره آنها صحبت کردیم را طی کنید، شما هم میتوانید به موفقیت برسید.